ZACUSCA
Pentru cei care inca nu v-ati pus inca zacusca pentru iarna, va recomand aceasta reteta, pentru ca este foarte apreciata de toti cei care o gusta.
Igrediente pentru o portie:
5 kg vinete
3 kg gogosari
3 kg ardei
1 kg ceapa
1 kg morcovi
1 litru ulei
1 litru bulion
sare
piper
foi de dafin
vegeta
Vinetele, gogosarii si ardeii se coc pe gratar afara sau pe aragaz folosind o plita. Se curata toate de coaja.
Gogosarii si ardeii se curata de cotoare si samburi. Se dau prin masina de tocat: vinetele, gogosarii, ardeii, ceapa, morcovii.
Se incepe prepararea. Se pune uleiul la incins intr-o oala mare, (pentru a nu se prinde zacusca de fundul oalei sub oala se aseaza plite pe fiecare ochi de aragaz) se adauga morcovii si se calesc pana cand se inmoaie, apoi se pune ceapa. Dupa ce s-au calit bine se pune ardeiul si gogosarul. Se fierb 15-20 de minute, timp in care se amesteca, apoi se pun vinetele. Se mai fierbe 15-20 minute si se adauga bulionul, si condimentele. Se mai fierbe putin si este gata!
Dupa ce este gata zacusca se pune fierbinte in borcane, se strang bine capacele, apoi se fierb in dunti (adica se aseaza un servet de bucatarie pe fundul unei oale, se aseaza borcanele, se umple cu apa pana aproape de capace) aproximativ o ora. Se pastreaza in camari sau pivnite bine aerisite si uscate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu