Zacusca
Ketchup de casa
Ketchup de casa picant
ZACUSCA
Pentru cei care inca nu v-ati pus zacusca pentru iarna, va recomand aceasta reteta, pentru ca este foarte apreciata de toti cei care o gusta.
Igrediente pentru o portie:
5 kg vinete
3 kg gogosari
3 kg ardei
1 kg ceapa
1 kg morcovi
1 litru ulei
1 litru bulion
sare
piper
foi de dafin
vegeta
Vinetele, gogosarii si ardeii se coc pe gratar afara sau pe aragaz folosind o plita. Se curata toate de coaja.
Gogosarii si ardeii se curata de cotoare si samburi. Se dau prin masina de tocat: vinetele, gogosarii, ardeii, ceapa, morcovii.
Se incepe prepararea. Se pune uleiul la incins intr-o oala mare, (pentru a nu se prinde zacusca de fundul oalei, se aseaza plite pe fiecare ochi de aragaz) se adauga morcovii si se calesc pana cand se inmoaie, apoi se pune ceapa. Dupa ce s-au calit bine se pune ardeiul si gogosarul. Se fierb 15-20 de minute, timp in care se amesteca, apoi se pun vinetele. Zacusca se mai fierbe 15-20 minute si se adauga bulionul, si condimentele. Se mai fierbe putin si este gata!
Dupa ce este gata zacusca se pune fierbinte in borcane, se strang bine capacele, apoi se fierb in dunti aproximativ o ora (adica se aseaza un servet de bucatarie pe fundul unei oale, se aseaza borcanele, se umple cu apa pana aproape de capace). Se pastreaza in camari sau pivnite bine aerisite si uscate.
KETCHUP DE CASA
Anul acesta am descoperit aceasta reteta de ketchup delicioasa de la unchi care se pricepe la multe bunataturi din camara. Am mai incercat si alta reteta de ketchup la care foloseam amidon pentru a ingrosa sosul, dar nu era atat de gustoasa. Dar reteta aceasta este foarte buna datorita gogosarului care ii da un gust bun si are si rolul de a ingrosa sosul. Chiar daca este mai mult de lucru la ea, se merita efortul. Lucrezi o zi dar ai pentru tot anul ketchup delicios si sanatos.
Ingrediente:
5 kg de rosii sau 2,5 kg bulion
20 gogosari
5 ardei capia
2 cepe mari
1 radacina de telina
1 sau 3 ardei iuti
Toate legumele se taie feliute si se pun la fiert pana se inmoaie bine (1-2 ore). Dupa ce s-au racit se dau prin masina de bulion si ce rezulta se pune la fiert cu urmatoarele:
1/4 ulei
1/4 zahar
8 lingurite sare
8 lingurite cimbru
2 lingurite piper
130 gr otet
Se fierbe pana se ingroase, se pune fierbinte in sticlute. Se vor aseza in paturi pana la racire.
Se poate servi cu pizza, paste, sandvisuri calde.
KETCHUP DE CASA PICANT
Pentru ca sotul meu si-a dorit un ketchup de casa cu adevarat picant, am incercat sa-i fac si rezultatul este exact cum si-a dorit.
La reteta de ketchup de casa de mai sus am adaugat aproximativ 700 gr. de ardei iuti, pe care i-am taiat feliute cu samburi cu tot. Am redus putin si din cantitatea de zahar. A iesit un ketchup foarte iute. Aici puteti pune ce cantitate de ardei doriti, in functie de preferintele voastre. Spor la treaba!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu