luni, 12 noiembrie 2012

Cozonac cu nuca



Chiar daca mai este ceva timp pana la Craciun, m-am apucat deja de cozonaci, pentru ca imi era dor de cozonacul de casa care imi place foarte mult si pana atunci mai capat si ceva experienta.
La un cozonac se pun urmatoarele ingrediente:

- 400 gr. faina
- 2 oua
- 150 ml. lapte
- 50 ml. ulei
- 125 gr. zahar
- un praf de sare
- 1/2 lamaie
- 1 plic zahar vanilat
- 1/2 cub drojdie proaspata

- 125 gr. nuca macinata
- 100 gr. zahar
- esenta de rom


Mod de preparare: Drojdia se amesteca cu putin lapte caldut, zahar si faina. Se amesteca si se lasa la crescut. Toate ingredientele se scot de seara din frigider sau camara pentru a ajunge la temperatura camerei ca sa creasca mai repede aluatul. Se amesteca faina, ouale, zaharul, laptele caldut, sarea, lamaia, coaja de lamaie, zaharul vanilat. Se framanta bine, iar la sfarsit se adauga uleiul, si se mai framanta putin. Se acopera vasul cu un servet curat si se lasa la crescut la loc cald, timp de 2, 3 ore.
Intre timp se pregateste nuca. Se curata nucile, se sparg, se macina si apoi se amesteca cu zaharul si cu esenta de rom dizolvata in putina apa si zahar. De data aceasta am pus mai multa nuca, 250 de grame si 150 de grame zahar.
Dupa ce aluatul a crescut se intinde cu sucitorul si se intinde nuca, apoi se ruleaza si se pune in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se lasa la crescut si in tava o jumatate de ora. Se unge cu ou. Apoi se coace in cuptorul preincalzit, timp de 30-40 de minute.

De Pasti, in 2013

Niciun comentariu: