Desi ieri a fost "Boboteaza", si de obicei in traditia ortodoxa se "cere" ca sa se manance piftie, anul acesta nu am respectat traditia, :) si nu am facut inca piftie de porc, dar daca tot am descoperit pozele acestea de anul trecut, m-am gandit sa postez totusi reteta pentru cele care vor sa o pregateasca si mai tarziu. Posibil sa o pregatesc si eu cat de curand, pentru ca in timp ce o scriam deja mi s-a facut dor.
Pentru piftia de porc este nevoie de 2-3 picioare, un ciolan si 1/2 kg sorici. Cand este nevoie de cantitate mai multa se pune cap cu ureche, plus alta carne. Picioarele si partile cu sorici se parlesc putin la flacare apoi se spala cu apa rece. Se pun la fiert cu apa rece cat sa treaca cu 7-8 cm nivelul carnii si putina sare. Se fierbe pana cand carnea se desprinde cu usurinta de pe oase. Se pot adauga si morcovi inainte cu o jumatate de ora de terminarea fierberii. La sfarsit se adauga 1 capatana de usturoi zdrobit. Se scoate carnea pe o farfurie, se desprinde de pe oase si se aranjeaza in farfurii, sau boluri mai mici (eu am pus si in cutii cu capac, pentru a le depozita mai usor in frigider, una peste alta). Apoi se strecoara zeama in care a fiert carnea in fiecare farfurie cat sa acopere bine carnea. Se lasa la rece pana a doua zi, in camara sau in frigider ca sa se coaguleze. Daca se pun picioare si sorici reusita este sigura, nu mai este nevoie de alta gelatina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu